Delicatese cu miere

 1.Batoane cu vanilie

Batoane cu vanilie • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

2 ouă, 300 g miere, 150 g unt, ¼ baton de vanilie pisată, făină, ½ linguriţă praf de copt.

Se bate spumă mierea împreună cu ouăle într-un vas, apoi se pune la foc mic şi se amestecă neîncetat, până ce compoziţia începe să se îngroaşe. Se dă imediat la o parte şi se mestecă în continuare până se răceşte. Se adaugă praful de copt, untul tăiat bucăţele, vanilia tăiată foarte fin şi făina necesară, ca să se obţină un aluat potrivit de moale. Se formează bastonaşe, se aşează pe o tavă de copt unsă şi presărată cu făină şi se dau la cuptor până se rumenesc.

 

 

2. Bezele

Bezele simple reteta pas cu pas | Savori Urbane

200 g miere, 6 albuşuri, vanilie sau coajă rasă de lămâie

Se bat albuşurile cu telul cât se poate de bine, se adaugă vanilie sau coajă rasă de lămâie şi mierea uşor încălzită (să curgă), amestecând uşor. Se aşterne pe fundul unei tăvi de copt o hârtie albă unsă cu ulei şi se aşează, luând cu lingura din compoziţie grămezi de mărimea unei nuci, la distanţă de 3-4 cm una de alta. Se dau la cuptor încins, întreţinând focul foarte mic. Când sunt gata se scot din tavă cu hârtie cu tot şi se aşează pe o planşetă bine udată cu apă rece. Se lasă câteva minute, apoi se scot bezelele una câte una. Se păstrează la loc cald şi uscat.

3. Biscuiţi

2 ouă, 50 g miere, 150 g smântână , 150 g unt – uşor încălzit, 400 g făină , 1 pacheţel zahăr vanilat, 1 linguriţă praf de amoniac, un vârf de cuţit sare

Ouăle bătute împreună cu mierea se amestecă bine cu untul şi smântâna uşor încălzite, amoniacul şi sarea. Se adaugă făina şi se frământă un aluat potrivit de moale. Se acoperă cu un şervet şi se lasă să se odihnească 20-30 minute. Se întinde o foaie groasă de ½ cm, se taie dreptunghiuri nu prea mari şi se aşează într-o tavă la o distanţă de 2-3 cm. Se coc la foc mic.

4. Bomboane din miere în ciocolată

Bomboane de ciocolata, nuca si cafea - Isabela Cuisine

75 g miere, 50 nuci, 1 linguriţă scorţişoară pisată, zeamă de la ½ portocală, coajă ( rasă de la o lămâie), 1 linguriţă rom, ciocolată rasă

Mierea uşor încălzită se amestecă cu miezul de nucă dat prin maşina de nuci, coaja rasă de la o lămâie şi zeama de portocală. Compoziţia se pune la foc mic şi se lasă să fiarbă timp de 20-30 minute, având grijă să nu se lipească de cratiţă. Se ia de pe foc, se adaugă romul şi se lasă să se răcească puţin, aşa ca să se poată lua cu mâna fără să frigă. Se formează mici perişoare, care fiind călduţe încă se dau prin ciocolată rasă în aşa fel ca să fie îmbrăcate uniform. Se păstrează la loc rece şi se servesc a doua zi.

5. Brioşe cu unt

400 g miere, 6 ouă, 400 g făină, 200 g unt, coajă rasă de la o lămâie

Se bate mierea cu telul în spumă şi se amestecă cu ouăle bătute separat. Se mai bat împreună până se obţine o pastă pastă alifioasă. Se adaugă coaja rasă de lămâie şi făina, se amestecă bine, iar la sfârşit untul uşor încălzit. Cu această compoziţie se umplu trei sferturi din formele de tarte unse, se aşează într-o tavă de copt şi se dau la cuptor la foc potrivit. Se scot din forme fierbinţi.

 

6.Budincă cu mere şi griş

BUDINCA DE GRIS CU MERE

400gr. miere, 250 gr. griş, 0,400 l lapte, 1 kg mere, 100 gr. unt, 1 pacheţel zahăr vanilat.

Se unge o formă de budincă cu puţin unt şi se presară cu 1/3 din cantitatea de griş. Se aşează deasupra în strat uniform, jumătate din cantitatea de mere (curăţite şi rase pe răzătoare), se presară peste ele jumătate din cantitatea de griş rămasă, din nou merele rase şi peste ele restul de griş. Se toarnă deasupra laptele încălzit şi amestecat cu mierea, zahărul vanilat, se pune din loc în loc untul tăiat cuburi şi se dă la cuptor la foc potrivit, lăsând se să rumenească. Se poate servi caldă sau rece.

 

7. Budincă de orez cu sos de vin

Retete de post: Budinca de orez300 gr. orez, 1 l de lapte, 8 linguri miere, 3 linguri zahăr, 100 gr.unt, 100 gr. stafide, 3 ouă, 1 vârf de cuţit de sare, unt pentru formă, ½ baton vanilie.

Se pune la fiert orezul cu laptele şi vanilia. Când orezul este pe jumătate fiert se adaugă zahărul, sarea şi mierea şi se lasă să mai fiarbă până când laptele a scăzut complet. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile,stafidele, iar la urmă amestecând uşor albuşurile bătute spumă. Se pune compoziţia într-o formă de budincă şi se lasă la copt până se rumeneşte.

Se răstoarnă pe o farfurie şi se serveşte cu următorul sos: se freacă bine 2 linguri zahăr cu 2 gălbenuşuri adăugând puţin cite puţin o lingură de făină, apoi amestecînd fără întrerupere se toarnă 1 ½ pahar vin alb încălzit. Se pune la foc amestecând în continuare până ce compoziţia începe să se îngroaşe. Se ia de la foc, iar după ce s-a răcit se mai adaugă o lingură de miere.

 

8. Chec

250 gr. miere, 200 gr. smântână, 2 ouă, ¼ ceaşcă unt uşor încălzit, 300 gr. făină, ½ linguriţă bicarbonat, 1 linguriţă praf de copt, 1 pacheţel zahăr vanilat.

Se bate spumă mierea cu ouăle. Se adaugă smântâna, praful de copt, zahărul vanilat şi bicarbonatul dizolvat în puţină zeamă de lămâie; se amestecă bine, apoi se pune untul şi făina puţin câte puţin şi se amestecă în continuare ca să nu se formeze cocoloaşe. Se pune compoziţia într-o tavă-formă de chec unsă şi presărată cu făină, având grijă ca forma să fie suficient de mare, deoarece compoziţia creşte mult. Se coace la foc potrivit.

 

9. Bomboane tip marţipan

Chec pufos - reteta simpla si ieftina - Dulciuri fel de fel500 gr. miere, 500 gr. zahăr, 1 kg făină, 4 ouă, 80gr. nuci, 1 ½ linguriţă bicarbonat, coajă rasă de la portocală, nuci sau alune pentru garnisit.

Într-un vas mai mare se pune zahărul. Se toarnă peste el mierea bine înfierbântată, amestecând cu lingura, apoi se adaugă făina treptat, puţin câte puţin, amestecând neîncetat.

Când făina este bine încorporată se pun ouăle, scorţişoara, cuişoarele, coaja de portocală şi nucile. Se frământă bine compoziţia, se întinde pe planşetă cu sucitorul şi se taie bucăţi mici de diferite forme (romburi, pătrate, triunghiuri, etc.).

Se unge o tavă de copt cu ceară, se aşează formele decupate, iar în mijlocul fiecăreia se pune o bucăţică de alună sau nucă decojită. Se coace la foc foarte mic.

 

10. Budincă de clătite

0,750 l lapte, 3 ouă, 3-4 linguri apă minerală carbogazoasă, ¼ linguriţă sare, 1 pachet zahăr pudră vanilat.

Umplutura : 100 gr. mac, 50 gr. nuci, 50 gr. stafide, 3 linguri miere, 3 linguri unt, ½ lămâie.

Se bat ouăle, se amestecă cu apa minerală şi cu sarea, cu făina, apoi se adaugă laptele răcit, puţin câte puţin, amestecând neîncetat cu lingura.

Se prăjesc clătitele, punându-le pe măsură ce sunt gata pe o farfurie de servit.

Fiecare clătită se unge cu umplutură preparată dinainte, astfel:

Se freacă untul cu mierea şi se amestecă cu macul fiert în lapte şi frecat cu nucile măcinate,, stafidele tăiate mărunt, coaja de lămâie rasă şi zeama de lămâie.

Ultima clătită care se aşează nu se unge. Se pudrează budinca cu zahăr pudră vanilat.

 

11. Blinele cu miere

80 gr miere,250 gr. făină, 0,500 l lapte, 2 ouă, 150 gr. unt topit, un vârf de cuţit sare.

Se bat bine gălbenuşurile cu mierea. Se adaugă sarea, laptele, untul şi câte puţină făină, amestecând neîncetat ca să nu se formeze cocoloaşe, apoi albuşurile bătute spumă.

Din compoziţia obţinută se toarnă câte puţin într-o tigaie unsă, procedându-se ca la clătite. Pe măsură ce blinelele se coc, se pun într-o cratiţă aşezată într-un vas cu apă clocotită şi se ung fiecare cu mierea încălzită.

Înainte de a le servi se răstoarnă pe o farfurie şi se taie felii ca o tortă.

 

12. Covrigi

350 gr miere, 180 gr. făină grâu, 180 gr. făină secară, 3 ouă, 1 liguriţă rasă cu bicarbodat. Pentru uns :1 albuş, 1 linguriţă miere.

Se bat bine ouăle cu telul împreună cu mierea. Se adaugă bicarbonatul dizolvat în puţină apă şi se amestecă foarte bine, apoi se pune făina şi se frământă bine. Se lasă să se odihnească 20 de minute. Din aluatul astfel lucrat se iau bucăţele şi se formează covrigi, se aşează pe o tavă de copt unsă, se unge fiecare cu albuş amestecat cu miere şi se coc la foc potrivit.

 

13. Forme de cartofi

150 gr miere, 250 gr. nuci pisate, 2 pahare pesmet fin, 400 ml lapte, 4 linguri cacao, 1 păhărel rom, ½ baton vanilie.

Se fierbe laptele cu vanilia tăiată foarte fin, se amestecă cu mierea, nucile şi cacaua, se lasă să dea un clocot, apoi se pune pesmetul şi se mai ţine pe foc mic, amestecând cu lingura să nu se prindă.

Când compoziţia este bine îngroşată se ia de la foc, iar după ce s-a răcit se formează cu mâna forma de cartof şi se dau prin zahăr pudră amestecat cu puţină cacao. Se lasă la rece pentru câteva ore. Se recomandă a se consuma în aceeaşi zi.

 

14. Fursecuri cu anison

250 gr miere, 150 gr. făină, 50 gr. anison, 6 gălbenuşuri, pesmet alb fin.

Se bate mierea spumă adăugând gălbenuşuri, unul câte unul, apoi anisonul ales şi spălat şi făina puţin câte puţin, amestecând mereu, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Se pune compoziţia într-o tavă de copt dreptunghiulară unsă cu unt şi presărată cu pesmet alb fin; se dă la cuptor la foc mic până se rumeneşte. După ce se răceşte se taie pătrate mici şi se pune la cuptor (având grijă ca focul să fie foarte mic) ca să se usuce încet.

 

15. Chec cu prune uscate

125 gr. zahăr, 50ml untdelemn, 1 lingură rom, 1 linguriţă scorţişoară, ½ pacheţel praf de copt, făină cât cuprinde, 20 prune uscate,miere.

Se caramelizează zahărul (până capătă culoare aurie),se stinge cu o ceaşcă de apă călduţă şi se amestecă cu untdelemn, mierea uşor încălzită, romul, scorţişoară, praf de copt şi făină necesară ca să se obţină o compoziţie de consistenţa unei smântâni groase. Se adaugă prunele spălate, şterse şi tăiate feliuţe subţiri, se amestecă şi se pune într-o formă de chec bine unsă.

16. Fursecuri cu nuci

100 gr. zahăr, 50ml untdelemn, 3 ouă, coajă rasă de lămâie,25 nuci,250 gr. miere, făină.

Se bat cu telul 3 albuşuri întocmai ca pentru bezele, apoi se adaugă pe rând bătând fără întrerupere zahărul, gălbenuşurile, unul câte unul, coaja de lămâie, mierea, făina necesară ca să se obţină o compoziţie de consistenţa unei smântâni groase, untdelemnul şi 20 de nuci curăţate şi zdrobite.

Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie, se ornează cu 20 sferturi de nucă (de la 5 nuci întregi) curăţată şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se serveşte tăiată pătrate mici.

17. Budincă din pişcoturi de şampanie

125 gr. miere, 100 gr. zahăr, 300 gr. pişcoturi de şampanie, 30 gr. curmale, 30 gr. stafide, 1 lingură dulceaţă din coji de portocale, 1 lingură dulceaţă de caise bine scurse de sirop, 1 păhărel rom, 75 gr. unt.

Pişcoturile se moaie într-un sirop subţire făcut din 100 gr. miere, 50 gr. zahăr, apă (circa 0,120 l) şi rom.

Se aşează un strat de pişcoturi înmuiate într-o formă de budincă cu capac, se presară deasupra dulceaţa de coji de portocale şi de caise tăiate bucăţele, câteva stafide şi curmale tăiate mărunt. Din nou se pune un strat de pişcoturi înmuiate şi fructele deasupra, procedând astfel până se termină pişcoturile. (Ultimul strat trebuie să fie de pişcoturi).

Se pune deasupra untul tăiat bucăţele şi se fierbe în baie de abur timp de 1 ½ oră.

După ce se răceşte bine, budinca se răstoarnă pe farfurie şi se serveşte, turnând deasupra următorul sos: se leagă un sirop gros din 50 gr. zahăr şi puţină apă, apoi se adaugă marmelada de caise lăsând să mai fiarbă până se îngroaşă bine şi se lipeşte de lingură. Se ia de la foc iar după ce s-a răcit se amestecă cu 25 gr. miere ( 1 lingură).

 

18. Mazurcă cu migdale amare

150 gr. migdale amare, 200 gr. miere, 150 gr. zahăr pudră, 7 albuşuri, 1 gălbenuş, 250 gr. unt, 1 linguriţă drojdie de bere, 1 linguriţă lapte, 1 pacheţel de vanilie, făină, câteva migdale dulci.

Se bat albuşurile spumă împreună cu zahărul şi se amestecă cu vanilia, mierea, migdalele pisate mărunt, untul încălzit şi drojdia muiată în laptele călduţ. Se adaugă făina şi se frământă bine un aluat potrivit de moale. Se acoperă cu un şervet şi se lasă pe planşetă să crească.

Când cantitatea de aluat devine de două ori mai mare decât a fost se întinde cu vergeaua o foaie groasă de 3 cm. Se aşează într-o tavă de copt unsă cu unt, se acoperă cu un şerveţel şi se lasă să mai crească 10-15 minute. Se înţeapă apoi din loc în loc cu furculiţa, se unge cu gălbenuşul amestecat cu puţin zahăr pudră, se presară câteva migdale dulci opărite şi cojite şi se dă la cuptor la foc potrivit, lăsând până se rumeneşte. Se taie bucăţi după ce s-a răcit.

 

19. Fursecuri cu rom

1 ou, 75 gr. miere, 50 gr. zahăr pudră, 80gr. nuci măcinate, ½ păhărel rom, ½ linguriţă praf de copt, făină.

Se freacă bine mierea cu zahărul şi oul, se adaugă romul şi praful de copt şi după ce se amestecă totul foarte bine se pun nucile, iar la urmă făina. Se frământă un aluat potrivit de moale şi se lasă să se odihnească 10-15 minute. Se întinde o foaie groasă de 1 cm şi se taie cu forme speciale. Se ung cu apă îndulcită, se presară pe fiecare puţin zahăr tos şi se coc la foc potrivit. Aceste fursecuri se pot păstra mai mult timp la loc rece şi uscat.

 

20. Chec economic

1 ou, 150 gr. miere, 150 gr. zahăr ,4 linguri untdelemn, 10 nuci, 1 linguriţă scorţişoară pisată, ½ praf de copt, făină, 1 ceaşcă apă.

Se caramelizează zahărul (până capătă culoare aurie), se stinge cu o ceaşcă de apă călduţă şi se lasă să dea câteva clocote. Se lasă să se răcească. Se bate oul cu mierea, untdelemnul şi praful de copt, se adaugă siropul de zahăr ars răcit şi făina ca să se obţină o compoziţie groasă ca o cremă. Se amestecă bine şi se pune într-o formă de chec unsă şi se presărată cu făină. Se garniseşte cu sferturi de nucă şi se coace la foc potrivit. Se serveşte peste o zi, două.

 

21. Chec cu anason

5 albuşuri, 3 gălbenuşuri, 250 gr. miere, 200 gr. stafide ,3 linguri untdelemn, 100 gr. nuci, ½ linguriţă nucşoară rasă, ½ anason pisat, 250 gr. făină, ½ pacheţel praf de copt.

Se bate spumă mierea împreună cu albuşurile şi gălbenuşurile. Se adaugă untdelemnul, praful de copt şi se mai bate 5-6 minute, apoi nucşoara şi anasonul şi se amestecă bine. La urmă se adaugă stafidele. Se pune compoziţia într-o formă de chec unsă şi presărată cu făină. Se dă la cuptor la foc potrivit până se rumeneşte.

 

 

22. Fursecuri mentolate

150 gr. untdelemn, 150 gr. miere, 200 gr. făină, ¾ pacheţel praf de copt, 15 picături ulei de mentă, 2 ouă.

Se bate spumă mierea cu oul, se pune untdelemnul şi se mestecă bine. Se toarnă uleiul de mentă şi praful de copt şi se amestecă încă 5 minute. La sfârşit se adaugă făina puţin câte puţin, amestecând neîncetat ca să se evite formarea cocoloaşelor. Se ia din această compoziţie câte o linguriţă şi se aşează grămăjoare pe tava de copt unsă cu unt, la o distanţă de 5 cm ca să aibă loc să crească. Se dă la cuptor la foc potrivit. Se scot din tavă calde.

 

23. Budinca de orez

dsc08064250 gr.orez, 2 l apa, 3 oua, 150 gr. miere, 100 gr.unt, 1 pachetel zaha praf de vanilie, 1 lingura de zahar, coaja rasa de lamâie, 150gr. stafide, 1 vârf de cutit de sare, unt si pesmet pentru forma.

Se fierbe orezul în apa putin sarata, se strecoara, se spala în apa rece si se lasa sa se scurga. Între timp se freaca untul cu zaharul spuma, se adauga galbenusurile unul câte unul, mierea, vanilia, coaja de lamâie, stafidele, orezul scurs si la sfârsit albusurile batute spuma, amestecând foarte usor. Se pune compozitia într-o forma de budinca unsa cu unt si presarata cu pesmet si se pune la cuptor pâna se rumeneste.

 

 

 

 

24 budinca de brânza de vacă
  750gr brânză de vacă, 100 gr unt, 2 linguri smântână, 1 lingură făină, 1 lingură zahăr, 3 linguri miere, 100 gr stafide, 4 ouă, coaja rasă de la o lămâie, unt și pesmet pentru formă, 1 lingură boabe de dulceață de vișine
 Brânza de vaca(fără zer) se dă prin sită, se pune într-un castron și se freacă cu zahărul, smântâna, untul și coaja de lămâie rasă. se adaugă mierea, se amestecă bine apoi se pun pe rând gălbenușurile, făina și stafidele.
Albușurile bătute se încorporează ușor și se așeazăcompoziția într-o formă de budincă unsă cu unt și presărată cu pesmet. Se coace la foc potrivit până se rumenește, se servește garrnisită cu boabe de dulceață de vișine.

Loading

Promo